Десет възможни конфликта след поражението на \"Ислямска държава\"

Потенциалните сценарии може да доведат до хаос

Десет възможни конфликта след поражението на \

Терористичната организация "Ислямска държава" бързо губи територия в Сирия и Ирак, но поражението й може да доведе до нови конфликти, пише кореспондент на The Washington Post Лиз Слай от Близкия изток.

Слай предвижда десет потенциални войни. Първо - сирийските кюрди срещу сирийските араби. Според автора, този конфликт е вече в ход. Кюрдите с подкрепата на САЩ поеха контрола на североизток от Сирия и започнаха да заемат териториите, населени с араби, което накара арабски групировки да им се противопоставят.

Вторият сценарий - войната на Турция срещу сирийските кюрди, тъй като появата на кюрдската автономия в североизточната част на Сирия притеснява Анкара. В допълнение, правителството на Сирия може да започне война срещу кюрдите, казва авторът. Преди това те бяха съюзници, но отношенията се влошиха след възникването на автономията.

Слай смята, че конфликтът между САЩ и Сирия, изглежда малко вероятен поради факта, че все още не се е случил, което подсказва желанието на страните да го избегнат. Но не може напълно да се изключи сблъскване на силите, например, по време на битката за Ракка. Война между Турция и Сирия също е малко вероятно да започне, но само в случай, че турската кампания има успех срещу армията на ИД.

Кореспондентът вижда и няколко варианта за конфликт с участието на иракските кюрди: против правителството на Ирак, срещу шиитите или дори гражданска война, която вече имаше в Иракски Кюрдистан през 1990 г.

Предпоследната версия, смята Слай, са възможни разногласия между арабите-сунити с шиитите или кюрдите. По време на боевете срещу ИД кюрдски и шиитски групировки завзеха територии, обитавани от сунитите. Това също може да доведе до нов бунт.

Изпълнението на всеки от горните сценарии ще доведе до хаос и ще позволи на останките от терористи отново да засилят позициите си в региона.

Коментари: 0