Десетте най-привлекателни за имигранти градове в САЩ

Те имат редица политики за подкрепа и интеграция

Десетте най-привлекателни за имигранти градове в САЩ

Снимка: Pixabay

Администрацията на президента Доналд Тръмп въвежда значителни промени и ограничения в американската имиграционна система.

Но въпреки това някои градове отвориха вратите си широко за прием на чужденци.

В САЩ градовете започнаха да разработват политики, съобразени с имигрантите, като преосмислят начина, по който полицейските им отдели си сътрудничат с федералните имиграционни власти и провеждат мащабни кампании, насочени към привличане на новодошлите, пише „Бизнесинсайдър”.

Според списък, съставен от TransferWise и Нюйоркската коалиция за имиграция, най-гостоприемните 10 града за имигранти варират географски, но имат няколко общи програми или политики, които подпомагат имигрантите да се интегрират в новите си общности, осигурява им се достъпен начини на живот и ги предпазва от депортиране.

Вижте Топ 10 на градовете в САЩ за имигранти:

10. Милуоки


Достъпността на Милуоки е една от най-привлекателните му черти за новодошлите - средната цена за живот е значително под средната за страната. Също така е един от малкото градове в САЩ, който предоставя на жителите достъп до определени услуги, независимо от имиграционния им статут.

Подобно на други градове, включени в списъка, Милуоки има политика, която ограничава сътрудничеството между правоприлагащите органи и ICE и отказва да изпълни необвързаните от закона правни искания на агенцията да задържа заподозрени нелегални имигранти в определени случаи.

9. Лос Анджелис


Въпреки високата цена на живота тук и не най-добре организираната  система за обществен транспорт, Лос Анджелис е особено харесван от имигрантите, които съставляват 38% от общото население на града.

Други точки в полза на Лос Анджелис включват минималната заплата от $12 - много по-висока от американската средна от $8.15 - и универсалната предучилищна програма.

8. Бостън


Бостън отдавна е смятан за рай за имигранти, още от началото на 20-и век, когато градът е едно от най-натоварените пристанища на влизане за чужденци.

Днес Бостън запазва привлекателността си за новодошлите, като предлага щедър набор от обществени услуги като универсален достъп до предучилищна, достъпен транспорт, както и наскоро въведена минимална заплата от 11 щ.д.

7. Сиатъл


Населението на Сиатъл, подобно на това в Лос Анджелис, има голям дял имигранти: близо една пета от жителите на града са родени в чужбина.

Една от най-полезните услуги, които Сиатъл предоставя на имигрантите, е нейната градска програма "Готови за работа", която помага за изграждането на различни умения. Програмата е обявена от Министерството на труда като "модел на най-добра практика за финансиране стимулирането на работната сила и за подпомагане на интеграцията на имигрантите в работната сила".

6. Балтимор


Балтимор също се стреми през последните години да стане по-привлекателен за имигрантите. Бившият кмет Стефани Роулингс-Блейк си поставя за цел да увеличи населението на града с 10 000 семейства в продължение на десетилетие, като се съсредоточава главно върху имигрантите.

Градът също така въведе в действие политика, която забранява на полицията и други градски служители да питат жителите за техния имиграционен статут.

5. Вашингтон


Американската столица вече е популярна дестинация за имигранти - повече от една седма част от населението й е родена в чужбина и много от тези имигранти са станали натурализирани граждани.

4. Сан Хосе


През последните няколко години властите в Сан Хосе са прокарали няколко програми и кампании, предназначени да помогнат на имигрантите, независимо дали законно пребивават в САЩ.

Окръг Сан Хосе, където се намира Сан Хосе, е дом на повече от 180 000 нелегални имигранти, а окръжните служители обещаха по-рано тази година да отпуснат приблизително 1,5 млн. долара за правна помощ за имигранти, изправени пред депортиране, които не са извършили тежки престъпления.

Представителите на Сан Хосе стартираха и комуникационна кампания, предназначена да образова имигрантите за правата им, да подпомага семействата при изготвянето на "планове за безопасност" и да позволи на църквите да предлагат убежище на имигранти при депортиране.

3. Ню Йорк


Въпреки че Ню Йорк е много скъп град за живот, той изпреварва много други градове в общата си гостоприемна атмосфера към имигрантите благодарение на определени градски програми.

Ню Йорк прилага най-голямата национална програма за идентифициране на населението, предлага широкообхватни политики за достъп до езиците и ограничава сътрудничеството на правоохранителните органи с ICE.

2. Чикаго


Чикаго печели точки подобно на Ню Йорк - за това, че има сравнително висока минимална заплата, програма за общинска идентификация, универсални предучилищни и "убежищни" политики. Чикаго има малко по-достъпна средна цена на живот.

„Ветровитият град”, както го наричат, също има репутацията, че приветства имигрантите, дори и стартира кампания за обществени услуги, която да приветства новодошлите в града и да насочва имигрантите към ресурси като правна помощ, психично здраве и информация за гражданството.

Но Чикаго, може би повече от всеки друг голям град в САЩ, си навлече гнева на президента Доналд Тръмп и главния прокурор Джеф Сесиънс заради нарастващо насилие и растящи нива на убийствата.

Като част от Чикагската програма "Приветстваща градска наредба", служителите на града ограничават полицейското сътрудничество с ICE и забраняват на служителите да разпитват жителите, които спазват законите, за имиграционния им статут.

Администрацията на "Тръмп" приписва престъпленията в Чикаго отчасти на незаконната имиграция и обвинява общинските служители в Чикаго, че показват "открита враждебност към прилагането на закони, целящи да защитят правоприлагането и да намалят престъпността”, а вместо това „са приели официална политика за защита на престъпни чужденци, които превръщат американските граждани в плячка”.

1. Сан Франциско


Сан Франциско изпълнява почти всички критерии на проучването за най-привлекателен град за имигранти, с изключение само на достъпността на средните разходи за живот. Заради процъфтяването на технологичните и стартиращи компании в Силициевата долина, цените на жилищата в града през последните години достигнаха огромни размери.

Средната цена на живот в Сан Франциско е с 62,6% по-висока от средната за страната, според Съвета за общностни и икономически изследвания.

Освен високият стандарт, градът има всички други характеристики на добро убежище за новодошлите в САЩ, според TransferWise. Сан Франциско има по-висок процент ан завършващи гимназия и по-достъпна система за обществен транспорт в сравнение с други градове, като например Ню Йорк и Чикаго.

Също така има силна общинска програма за идентифициране и бюро за гражданско участие и имигрантски въпроси.

През 2015 г. тук американска гражданка бе убита от нелегално пребиваващ имигрант, който бе депортиран. От тогава градът леко  еподобрил политиките си за сътрудничество с имиграционните власти - ICE, но твърди, че "е и винаги ще бъде град-убежище".

Коментари: 0