Джонсън обяви поетапно разхлабване на мерките във Великобритания

Експертите обаче смятат, че това е грешка и че страната все още не е овладяла пандемията напълно

Джонсън обяви поетапно разхлабване на мерките във Великобритания

Снимка: БТА

6498 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Премиерът Борис Джонсън обяви, че от началото на март започва поетапно отваряне на бизнесите и разхлабване на ограничителни мерки срещу COVID-19 от началото на март. Той заяви, че правителството изготвя подробен план, в който ще е описан целият процес по възстановяване на британската икономика и „ще се следва стриктно, без да се нарушава“.

Планът предвижда, че този процес ще отнеме няколко месеца, в които „плавно ще отхлабваме мерките, след като ваксинационната кампания върви с добри темпове“, поясни още Джонсън, цитиран от Reuters.

Кризата, до която доведе COVID-19 и мутациите му, върнаха британската икономика с 300 години назад. Правителството наложи едни от най-строгите мерки в опитите си да спре разпространението на заразата или поне да я локализира.

Джонсън обяви, че ще изложи „пътя за отблокиране“ на 22 февруари, а дотогава гражданите трябва да спазват всички наложени ограничения – за движение, пътуване и работа, които действат в момента.

Началото ще бъде поставено с отварянето на учебните заведения на 8 март, въпреки че все още здравните експерти съветват да се отложи поне с още 2 седмици. Джонсън обяви в началото на януари, че при намаляване на случаите на заразени приоритет ще бъдат учениците и тяхното връщане в клас.

Втори приоритет на правителството ще бъде отварянето на ваканционните къщи и по-големите хотели, но при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предвижда се да заработят в началото на месец април. В този период се очаква да се възобнови и работата на зоопарковете, голф игрищата, тенис кортовете и всички дейности на открито.

Служителите, които работят в офиси „ще бъдат помолени да останат да работят от домовете си, за да гарантираме по-голяма безопасност“. 

Британският премиер посочи, че ако ситуацията остане стабилна до май, правителството ще отвори баровете, дискотеките и ресторантите.

В момента Обединеното кралство е ваксинирало 15.58 млн. души (с първа доза), което е около 23% от 67-милионнното население на страната.

Подкрепи Economic.bg