ДКЕВР решава окончателно за цената на тока

Очакванията са, че ще бъде одобрено предложението за близо 10% ръст

ДКЕВР решава окончателно за цената на тока

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе закрито заседание, на което ще бъде взето окончателно решение за промяната в цената на електроенергията от началото на октомври.

На 25 септември председателят на регулатора Светла Тодорова предложи поскъпването от 1 октомври да е 9,79%. Предложението предизвика гневната реакция на някои граждански организации, взели активно участие в протестите срещу високите цени на електричеството от началото на миналата година. В резултат, оттогава цената бе намалена на три пъти – веднъж при управлението на кабинета „Борисов“ и два пъти при този на Орешарски.

Според експерти тези решения са допринесли за натрупване на дефицит в Националната електрическа компания  от около 3 млрд. лв. Служебният икономически министър Васил Щонов многократно се обяви за постепенен ръст в цената. Според него с настоящата промяна ще се компенсира едва една пета от недостига в НЕК.

Светла Тодорова заяви вчера, че има предпоставки за по-голямо увеличение, но то ще е неприемливо за обществото. Тя посочи, че ако за преодоляване на дефицита се разчита единствено на този механизъм, то ръста трябва да е 50%, което е невъзможно. По тази причина Тодорова се обяви за участие на всички в енергийната сфера в реформирането на системата.

Коментари: 0