Днес почитаме Голяма Богородица

Имен ден празнуват Мария, Мариян, Мира, Маша, Мика и др.

Днес почитаме Голяма Богородица

Православната църква почита днес християнския празник Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Това е един от 12-те най-големи християнски празници. 

Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот на 64-годишна възраст и отива при сина си. Нейната смърт била лека и блажена, напомняща заспиване, откъдето идва и думата успение (заспиване). 

Според светото писание архангел Гавраил съобщава на Божията майка три дни преди смъртта, че Бог иска да я вземе при себе си, за да царува с него вечно. Нейното последно желание е да види заедно светите апостоли и те се появяват пред дома й в Йерусалим. 

Три дни по-късно Иисус Христис слиза от небето за душата на Света Богородица, обкръжен от небесна светлина и ангелски ликове и светци. 

Тя е погребана в пещера край Гетсимания, като входът се затваря с камък. Няколко дни по-късно, когато я отварят отново, за да се поклонят пред Светицата, намират само плащеницата й. Когато стават от трапезата апостолите виждат в облаците Пречистата Божия майка и чуват ангелско пеене. Тя е била обкръжена от ангели.

Църквата решава на този ден да се отслужва тържествена литургия в памет на явяването й и да се прави "въздигане на хляба". Празникът се нарича Голяма Богородица и на него се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите. 

Традицията повелява на трапезата има прясна питка, украсена с орнаменти, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Диня и грозде също е прието да се ядат,

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Мара и др.

Коментари: 0