Днес министри ще обсъждат бъдещето на БДЖ

Спирането на влакове и държавната субсидия ще са предмет на разговор между Московски и Горанов

Днес министри ще обсъждат бъдещето на БДЖ

Съдбата на планираните за спиране над 80 влака трябва да бъде решена днес. Министърът на транспорта Ивайло Московски и финансовият Владислав Горанов ще обсъждат възможностите държавната субсидия за железници да бъде запазена както миналата година - в размер на 180 милиона лева, съобщава Нова ТВ.

38 влака вече са спрени, а 10 са със съкратен маршрут, което предизвика протести в страната, а този уикенд се задава нова вълна на недоволство. И в двата почивни дни пътници и железничари ще протестират срещу орязването на влаковете.

До средата на следващият месец трябва да бъде изготвен план за финансовото оздравяване на БДЖ, който ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание в най-скоро време.

В София, Горна Оряховица, Варна и Карлово са организирани ефективни протести за утре, докато жители на Монтана, Лом и Бойчиновци ще представят гражданската си позиция в неделя.

Междувременно на жп гарата в Мездра, която е един от важните железопътни центрове в Северна България, се организира протест срещу спирането на влакове още днес. В демонстрацията ще участват пътуващи, железничари, синдикалистите и дори местната управа.

Коментари: 0