Днес за последно караме с винетки от 2017 г.

За първи път се продава тримесечна винетка за леките коли

Днес за последно караме с винетки от 2017 г.

Снимка: Economic.bg

2240 ~ 1 мин. четене

Днес, 31 януари, изтича валидността както на годишните, така и на месечните, винетки от 2017 г. От 1 февруари излизането от градовете ще е възможно само със стикер от тази година.

Винетки се продават в над 3 хил. разпространителски пункта. От тях 372 работят денонощно, напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове. В търговската мрежа има около 3,2 млн. винетки от различните видове и категории превозни средства.

През 2018 г., за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената ѝ е 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер.

За първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването ѝ, т. е. ако шофьор си купи винетка на 3 март 2018 г., то стикерът ще важи до 2 март 2019 г. Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази.Подкрепи Economic.bg