До 10 хил. лв. глоба за хорото в Рилските езера

Делото е документирано от етно-фотографа Асен Великов

До 10 хил. лв. глоба за хорото в Рилските езера

Снимка: Wikimedia

Мъжете, нагазили в едно от езерата от групата на Седемте рилски езера, за да играят хоро, ще отнесат солени глоби, пише Kmeta.bg. Снимката на танцьори в народни носии в езерото "Близнака", разгневи стотици хора в социалните мрежи в събота. Фотографията е дело на етно-фотографа Асен Великов. Тя бе споделяна от мнозина възмутени.

Ден по-късно екоминистерството реагира. Дирекция „Национален парк Рила" започва процедура за налагане на административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия. Решението е във връзка със събитие на 11 август, събота, в района на циркуса на Седемте рилски езера.

Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка, казват от МОСВ.

На организаторите на събитието – Фондация „Нашият дом е България", във връзка със  заснемане на филма „Нашият дом е България", ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка. При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро „Близнака", също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв., уточниха от екоминистерството

Вчера служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия.
Коментари: 0