До 5000 лв. глоба за носене на бурка в Бургас

Предложението ще бъде обсъдено и гласувано от Общинския съвет в морския град

До 5000 лв. глоба за носене на бурка в Бургас

До 5000 лв. за глоба за носене на бурка в Бургас. Това предлагат общински съветници в морския град. Предложението е внесено от Георги Дракалиев от ВМРО и ще бъде гласувано в местния парламент.

Предвиждат се промени в Наредбата за обществения ред, така че да бъде забранено всякакво облекло, което напълно или частично скрива лицето. В случай на нарушение, предвидената глоба е от 500 до 5000 лв.  

Ще бъдат забранени и всякакви религиозни облекла и символи на нерегистрираните у нас вероизповедания. Интересното е, че в морския град не се срещат забулени жени.

„Това, че не се виждат по улиците на Бургас, не означава, че не трябва да вземем превантивни мерки”, заяви Дракалиев пред Burgas24.bg. Той добави, че очаква подкрепа на колегите си от ГЕРБ по време на заседанието на Общински съвет - Бургас.

Целта на изменението на правилата е да се въведе ред и контрол при дейността на нетрадиционни за България религиозни общности и да се вземат превантивни мерки. Очакваните резултати са да се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред и да бъде опазен обществения ред.

Забраната ще важи в официалните институции и обектите, свързани с предоставянето на административни, образователни и обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. 

Тя няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер в рамките на спортни, културни и други подобни прояви.

Темата беше обсъждана в много от областните ни градове през последните седмици. В Пазарджик и Стара Загора бурките вече официално са забранени, предстои обсъждане в Шумен, София, а вече и в Бургас. 

Коментари: 0