До $84 ще е цената на тока от 7-и блок на „Козлодуй“

За 20 години работа ректорът ще генерира приходи от над $11 млрд., според Westinghouse

До $84 ще е цената на тока от 7-и блок на „Козлодуй“
116 ~ 2 мин. четене

Токът, произведен от 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, ако там се изгради реакторът AP1000 на Westinghouse, ще струва между 75 и 84 долара. Това заяви вицепрезидентът на компанията за ключови клиенти в Европа, Близкият изток и Африка Азиз Даг  по време на бизнес закуска в София, организирана от форума на бизнес лидерите у нас, съобщава Money.bg.

В базовия случай цената ще е 75 долара, като тя е разбита на 45 долара капиталови разходи (за строителството и финансирането) и 30 долара за оперативни разходи (гориво, поддръжка, заплати и др). 84 долара ще е ценатаq ако финансирането което бъде осигурено за проектаq бъде по-високо от първоначално предвиденото. Даг не уточни колко е очакваната цена на финансиране към момента.

В цените по-горе не е включено и извеждането на централата от експлоатация, което ще струва горе-долу, колкото нейното построяване - 5.3 млрд. долара. Очаква се работният цикъл на централата да бъде 60 години.

В същото време вицепрезидентът по стратегиите и външни работи за Европа Майкъл Хърст заяви, че в момента пазарите предлагат най-добри условия за финансиране и българското правителство трябва да има предвид това.

Той също така каза, че централата може да заработи най-рано през 2025 г., но в следващите 3 години предстои най-важната работа по документацията на проекта и преминаването му през различни регулаторни процедури.

Азиз Дъг също така заяви, че само за 20 г. работа 7-и блок на АЕЦ Козлодуй ще успее да генерира приходи от над 11 млрд. долара, а ако се построи и втори блок AP1000 - сумата съответно ще е двойна.

От своя страна Хърст каза, че в момента предстоят сериозни разговори с правителството по финансовият модел и какви точно ще се държавните гаранции за проекта, като окончателното инвестиционно решение се очаква да бъде взето в рамките на посочените по-горе 3 години.

По думите на Майкъл Хърст в следващите години, когато предстои затварянето на 4 гигавата електрогенериращи мощности, е необходимо България да помисли сериозно за това какво ще прави после. Той бе категоричен, че ако страната не инвестира в строителството на нови ядрени мощности, то токът след 10-15 години ще бъде много по-скъп за потребителите, отколкото е сега.

В същото време 7-и блок ще доведе до наемането на над 3500 специалисти по време на фактическото строителство на централата, а над 50 хил. души, работещи в предприятия, косвено свързани със строителството, също ще се възползват от 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".Подкрепи Economic.bg