\"Докато има ракия, България е непобедима\"

Божидар Димитров, директор на НИМ

\

„Докато има ракия, България е непобедима”. Това заяви директорът на НИМ Божидар Димитров в писмо до медиите. В него се съобщава, че при разкопки в крепостта Лютица е открит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия. 

Това е третият дестилационен съд за ракия, откриван в България – първият е намерен в днешна Силистра – и вторият в крепостта. Всички те са от XI век.

„Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди 5 г. във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник“, съобщава Димитров.

„А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци”, които отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт“, пише историкът.

Според директора на НИМ „сега става ясно, че ракията сме я измислили поне 3 века по-рано от ХІV век“.

Коментари: 0