Доларът изпревари основните си конкуренти

Високото производство на САЩ оказа натиск върху цената на петрола

Доларът изпревари основните си конкуренти

През последния ден от седмицата щатските акции достигната до рекордни стойности, след като вероятността за одобрение на плана за данъчна реформа на републиканците се повиши. Според него тежестта на корпоративния данък ще бъде намалена от 35% на 21%, което стимулира търговията на фондовия пазар и доведе до изстрелване на акциите до нови исторически максимуми. Индустриалният индекс Dow Jones се изкачи с 139 пункта до 24651.75, докато S&P 500 спечели 0.9 на сто до 2675.81 пункта. Nasdaq също достигна до нови стойности, като добави 1.2% и приключи при ново от 6936.58 пункта. 

На европейските пазари преобладаваше негативна търговия, като най-губещи бяха компаниите от сектора на търговията на дребно. Финансовите резултати за Q4 на модния гигант H&M се разминаха с очакванията на мениджмънта, което силно обезцени акциите с 13%. Въпреки отрицателните резултати на повечето акции, водещите индекси на Стария континент затвориха на зелена територия. DAX напредна с 0.27% до 13103.56 пункта, а FTSE 100 добави повече от половин процент до 7490.57 пункта. 

Финалните дискусии около данъчната реформа подкрепиха цената на щатската валута, която изпревари основните си конкуренти. Валутната двойка GBP/USD поевтиня с повече от 0.8%, като се търгуваше на цена от 1.3319, докато EUR/USD се понижи с 0.21 на сто до 1.1752. Силният  долар не попречи на  цената на златото да се изкачи до 1258.10 долара за тройунция, което е и седмично повишение за ценния метал. В петък цената на петрола се задържа около текущите си нива, като ограниченията за добива на нефт от OPEC подкрепи цената от една страна и лекият суров петрол се търгуваше за 57.36 долара а барел. От друга страна, високото производство на САЩ оказва натиск върху цената, което се отрази повече върху сорта Брент, който поевтиня с 0.25% до 63.22  $/bbl.


Royal Gold Inc. – Дневна  

От началото на септември акциите на компанията се движат в низходящ канал, което може да ни предостави добра възможност за влизане в дълга позиция при пробив на горната граница на канала и така да се възобнови възходящото движение от по висок ранг. Индикаторът MACD се движи във възходяща посока, но за потвърждение ще използваме покачване на индикатора над нулевата линия. За по консервативните инвеститори за ниво на вход може да се използва пробив на нивото 90 с цел развитие на движението над $100.

USD/CHF – 4 часова

Валутната двойка показва сигнали за приключване на низходящото движение, но все още цената се намира под натиск от пазара, докато се намира под 50 периодната средна. За възобновяване на възходящото движение и добра възможност за вход в дълга позиция е покачване на цената над тренд линията, което трябва да засили  желанията за покупка от инвеститорите.

XAG/USD – 4 часова

Ценовото движение на среброто образува обръщаща формация, след като цената срещна подкрепа на ниво 15.60. Пробив над 50 периодната средна допълнително стимулира възходящото движение. Формираните цикли на индикатора Стохастик предразполага за развитие на покачването, но нивото 16.14 може да окаже значителна съпротива и да ограничи цената. Ако видим силен пробив на това ниво може да очакваме достигане на цена от $17 в средносрочен план. 

DAX – Дневна  

От средата на ноември немският индекс се движи в рейндж, като така формира канал с лек възходящ наклон. В момента наблюдението е най-добрата стратегия, като ще следим как пазара ще реагира при пробив на някой от границите на канала. Препоръчваме да не се прибързва с влизане в дълга позиция при пробив на линията на съпротива, защото може да се образува по-нисък връх от локалния максимум при 13500 пункта, след което да последва обръщане на тренда. 

Коментари: 0