Доларът остана стабилен преди изявлението на Йелън

Златото се възстанови от 7-седмичното дъно

Доларът остана стабилен преди изявлението на Йелън
136 ~ 2 мин. четене

Доларът остана стабилен спрямо йената в понеделник, тъй като търговците не бяха склонни да правят твърде големи залози преди изявлението на председателя на Фед, Джанет Йелън, пред Банковата комисия към Сената по- късно днес.

Изявлението на г-жа Йелън ще привлече допълнително внимание поради по-миролюбивия тон на протокола от януарското заседание на Фед, оповестен миналата сряда, който намали очакванията за ранно увеличение на лихвения процент и предизвика поевтиняването на долара.

Пазарите ще следят внимателно дали г-жа Йелън ще запази миролюбивия тон по време на изявлението си.

Доларът остана без особена промяна на 118.93 йени, след като падна от върховите 119.35, следвайки спада при възвръщаемостите на американските правителствени облигации.

Възвръщаемостите на облигациите паднаха в понеделник, след като дълговите пазари останаха предпазливи преди изявлението на председателя на Фед, очаквайки, че Джанет Йелън може да приеме миролюбив тон спрямо паричната политика.

Еврото остана стабилно на 1.1336, реализирайки загуба от 0,4%, след като печалбите, натрупани след сключването на споразумението за удължаване на спасителната програма за Гърция, избледняха.

Единната валута остана да се търгува без особена промяна и спрямо йената за 134.79 йени, след като изгуби 0,6% в ранните часове на новата седмица.

Гърция пропусна крайния срок за представяне на списък с реформи за еврозоната, който трябваше да бъде представен в понеделник като условие за удължаването на кредита. От Атина обаче заявиха, че ще представят списъка във вторник.

Доларовият индекс нарасна с 0,3% до 94.562, приключвайки близо до 11- годишния връх на 95.481, достигнат миналия месец.

Златото се възстанови от 7-седмичното дъно

Златото се стабилизира при накъсана търговия в понеделник, отскачайки от 7-седмичното дъно, след като по-слабите от очакваното данни за САЩ повдигнаха съмнения относно това дали Фед ще повиши лихвения процент това лято.

Данните показаха, че препродажбите на жилища в САЩ са спаднали до най-ниското си ниво за последните девет месеца през миналия месец до 4.82 млн. на годишна база.

Спот златото падна до най- ниското си ниво от 9 януари до сега на 1 191.01 долара, но впоследствие се възстанови до 1 202.03 долара за тройунция. Металът реализира четири поредни седмици на загуби, тъй като бе наранен от силата на долара, очакванията за повишаване на лихвения процент и сключването на сделката между Гърция и нейните кредитори.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 4.10 долара до 1 200.80 долара за тройунция.

Златото поевтиня в ранните часове на новата седмица, след като в петък финансовите министри от еврозоната се съгласиха да удължат спасителния план за силно задлъжнялата Гърция с нови четири месеца, което доведе до поскъпването на долара и намали търсенето на безопасни активи.

Благородният метал не успя да намери подкрепа и при вторият най-голям консуматор на злато в света Китай, тъй като пазарите там бяха затворени заради честването на китайската Нова година.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,4% до 16.37 долара за тройунция, платината спечели 0,04% до 1 162.50 долара за тройунция, поскъпвайки, след като достигна 5- и половина годишно дъно на 1 150.80 долара. Паладият поскъпна с 0,8% до 783.25 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)Подкрепи Economic.bg