Доларът с повишение след данните за заетостта в частния сектор

Златото претърпя най-лошото тримесечие от година насам

Доларът с повишение след данните за заетостта в частния сектор

В сряда доларът отбеляза повишение след публикуването на данните за заетостта в частния сектор на САЩ. В същото време еврото отбеляза спад в резултат от негативните данни за потребителските цени в еврозоната. За септември частните работодатели в САЩ са създали 200 хил. нови работни места. Анализатори прогнозираха цифрата да е около 192 хил. Данните предполагат, че Федералният резерв може да повиши лихвения процент до края на годината.

След публикуването на информацията за заетостта, доларовият индекс се повиши с  0.45%. Щатската валута поскъпна с 0.10% спрямо японската йена до почти 120. Доларът отбеляза ръст и спрямо швейцарския франк и британския паунд.

Изнесените данни за потребителските цени в еврозоната показват спад от 0.1% на годишна база, което е далеч от целта на ЕЦБ за инфлация от 2%. В резултат еврото се понижи с 0.6% до 1.1180 долара и с 0.5% до 0.7380 спрямо британския паунд. Това подхранва спекулациите, че ЕЦБ може да разшири програмата за количествени улеснения в момент, когато Фед се готви за вдигане на лихвите.

Според инвеститори доклада за заетостта в неселскостопанския сектор, който ще излезе в петък, ще бъде определящ за това дали Фед ще повиши основния лихвен процент и ще даде посока на долара.


Златото претърпя най-лошото тримесечие от година насам

Златото достигна най-ниското ниво за последните 2 седмици и записа най-лошото си тримесечие за последната една година. В сряда бяха публикувани данни за заетостта в частния сектор на САЩ, които се оказаха по-добри от предварителните прогнози, като това допълнително разпали спекулациите, че от Фед са готови да действат до края на годината.

От юли до сега благородният метал е загубил почти 5% от стойността си като последното тримесечие е пето поред, завършващо със загуба. Това е най-дългата серия на спад от 1997 г. насам. Спот цената на благородния метал спадна с 1% до 1115 долара за тройунция, докато фючърсите със срок на доставка през декември се понижиха с 11 долара до 1115.20.

Платината продължи с поевтиняването, като е на път да реализира най-големия тримесечен спад от 2008 г. насам. Това е продиктувано от опасенията за спад в търсенето на дизелови автомобили след скандала с Volkswagen. Металът отбеляза поевтиняване от 1% до 904.75 долара за тройунция и е загубил почти 16% от стойността си за последното тримесечие.

Паладият поевтиня с 0.5% до 650.75 долара, приключвайки тримесечието с почти 3% загуба. Това е трето поредно тримесечие на спад за метала.

Среброто спадна с 0.6% до 14,52 долара за тройунция и приключи тримесечието с почти 8% загуба.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0