Домусчиев: Средната заплата ще продължи да расте с двуцифрен процент

Председателят на КРИБ посочи, че един от най-големите проблеми пред постигането на по-високи доходи са образованието и квалификацията

Домусчиев: Средната заплата ще продължи да расте с двуцифрен процент
През последните две години имаме двуцифрен ръст на средната работна заплата. Очакваме тази тенденция да се запази и през следващата година. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на брифинг в Министерския съвет след среща на синдикалните и работодателските организации при премиера Бойко Борисов.

Той посочи, че такива срещи трябва да се правят, защото и работодателите, и синдикатите са важни за държавата. „Много е важно диалогът да дава решения за добро развитие на икономиката, защото когато икономиката е добре, има по-добро заплащане за нашите служители“, каза Домусчиев. „Заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. Но ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения.

Според него основният проблем пред по-високите заплати в България е образованието. „Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имат добри специалисти, работодателите нямат проблем да им дават по-високи заплати“, заяви Домусчиев. Той посочи, че сред най-големите опасения на работодателите са протестите в страната, които блокират ключови пътища.
Коментари: 0