Домусчиев: В КРИБ няма олигарси

Стремежът ни е България да стане привлекателна за чужди инвеститори, което не е възможно без реформи, коментира председателят на бизнес организацията

Домусчиев: В КРИБ няма олигарси
4082 ~ 2 мин. четене
„В КРИБ няма структури, които бих могъл да опиша като олигархични. Познавам едрия бизнес в България и сред нашите членове няма такъв, който да опишем като олигарх. Неслучайно Цветан Василев никога не е бил член на КРИБ и винаги е работил срещу КРИБ. Включително негови фирми станаха членове на други работодателски организации. Това е един пример как КРИБ стои настрани от олигархията”. 
Така председателят на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и собственик на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира в „Лице в лице” по bTV темата за олигарсите и инвеститорите в държавата.
По думите му стремежът на КРИБ е България да стане привлекателна за чужди инвеститори, което не би могло да се случи без реформи: „Няма ли среда за нормално правене на бизнес, няма как да стане. Като няма правов ред и като могат да се уреждат нещата по един или друг начин, като се потъпква конкуренцията, като в техни ръце (на олигарсите – бел. ред.) са държавни ресурси, това им дава тази възможност. В една нормална държава няма как да има олигарси”.

Домусчиев даде и друг пример за олигархия – този път в енергетиката, но не назова имена. „Не знам кой е собственикът на „Видахим”. Оказа се обаче, че не правят гуми, а произвеждат скъпа енергия. Да излязат на свободния пазар, и аз ще съм първият, който ще купи енергия от тях, стига да е качествена”. Така според него окаяното състояние, в което се намира секторът, се дължи на съществуването на олигарси и липсата на реформи.

След това той изтъкна като постижение на КРИБ приемането на промени в Закона за енергетиката, с които са се елиминирали „определени дефицити”. „Сега разбираме, че започва да се оказва много масиран натиск върху правителството. Заплашват да излязат на стачки и да се върне статуквото. КРИБ няма как да го допуснем. Затова писахме писма, в които обявихме, че ако правителството даде заден на реформата под шантажа и под елементарен уличен натиск и ако изкарат 3000 служители, ние ще изкараме 10 000. Няма да допуснем под натиска на енергийни олигарси една започнала реформа да се провали”, каза Домусчиев.

И въпреки този ултиматум, бизнесменът изрази съмнение, че кабинетът ще се поддаде. Според него правителството е достатъчно стабилно, тъй като разчита на широка коалиция. В тази връзка той отново изтъкна, че бизнесът работи добре с отделните министерства, за разлика от времето преди година.

„Разликата не може да дойде от партийна принадлежност, а от човека. Не усещам да им се бърка (на министрите – бел. ред.) някой по линия на партията. С Лукарски работим много добре, няма да го давам вече за пример, защото той самият започна да се притеснява, че много го хвалим”, каза Кирил Домусчиев.

Коментари: 0