Щатски прокурори ще съдят Тръмп за корупция

Американският президент е останал собственик на Trump Organization, въпреки че е обeщал да напусне корпорацията

Щатски прокурори ще съдят Тръмп за корупция
1572 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Главните прокурори на щатовете Вашингтон и Мериленд ще съдят президента Доналд Тръмп, обвинявайки го в корупция и нарушаване на Конституцията на страната. По информация на американския вестник The Washington Post, който се позовава на копие от внесения иск, Тръмп е приел плащания и други нефинансови облаги от чужди правителства на стойност милиони долари чрез компанията си Trump Organization. Всичко това се е случило, след като Тръмп вече е стъпил в Белия дом.

Делото, което е първото по рода си, се основава на факта, че държавният глава на САЩ избра да остане собственик на компанията си, след като стана президент. Първоначално през януари Тръмп заяви, че ще прехвърли активите си във фонд, управляван от синовете му, за да елиминира потенциални конфликти на интереси.

Главните прокурори на Вашингтон и Мериленд – съответно Карл Расин и Брайън Фрош – обаче твърдят, че Тръмп е нарушил обещанията си да запази отделени своите публични задължения и частни бизнес интереси. Думите им са подкрепени и от изявление на сина на Тръмп – Ерик, че баща му получава редовна актуална информация за фискалното състояние на компанията си.

В делото прокурорите твърдят, че Тръмп е извършил „безпрецедентни конституционни нарушения”. Според внесения иск фактът, че американският президент продължава да е собственик на глобална бизнес империя, го прави „дълбоко заплетен с легион от чуждестранни и местни правителствени субекти” и подкопава цялостта на американската политическа система.

Новият съдебен иск може да създаде нов фронт срещу Тръмп, тъй като той е страна в разследвания от специалния съветник Робърт Мюлер и комисии към Конгреса. И двете текущи разследвания са за възможно тайно споразумение между предизборния щаб на Тръмп и правителството на Руската федерация по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Подкрепи Economic.bg