Доналд Тръмп смята да увеличи войниците в Афганистан

Американският президент се отказва от стратегията държавата да бъде възстановена по модел на САЩ

Доналд Тръмп смята да увеличи войниците в Афганистан

Президентът Доналд Тръмп очерта ревизирана визия на САЩ във войната в Афганистан. Той обеща да сложи край на стратегията за „изграждане на нация” и вместо това да въведе политика, насочена по-категорично към справяне с терористичната заплаха, която произлиза от региона.

„Споделям чувството на неудовлетвореност на американския народ”, заяви той по време на речта си и добави: „Също споделям неговото чувство на неудовлетвореност относно външната политика, която изгуби прекалено много време, енергия, пари и, най-важното, животи, опитвайки се да възстанови страните по наш образ (на САЩ – б.р.) вместо да преследва нашите интереси за сигурност преди всякакви други съображения”.

Тръмп обаче, пише The Washington Post, предостави малко подробности за своята политика и до колко американската ангажираност в региона би била увеличена в резултат на тази политика. Държавният глава на САЩ настоя, че местните условия ще определят броя войници и стратегията им.

Решението на Тръмп да продължи да се ангажира с най-дългата война за страната, отколкото да се оттегли, представлява значителна промяна в подхода му към Афганистан от встъпването му в длъжност и бележи нова готовност за поемане на по-голяма отговорност за конфликта, който той отдавна отхвърля като загуба на време и ресурси. Когато беше кандидат за президент, Тръмп осъди Афганистан като „пълно бедствие” и заяви, че скъпият конфликт в Централна Азия е изхабил огромни ресурси във време, когато американските данъкоплатци имат по-неотложни нужди в страната си.

„Първоначалният ми инстинкт беше да се отдръпна и от миналото аз обичам да следвам инстинктите ми”, каза първоначално президентът на САЩ, но после добави: „Чух, че решенията са много по-различни, когато седнеш зад бюрото в Овалния кабинет”.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, приветства решението на Тръмп да дислоцира повече войници в Афганистан. „НАТО остава напълно ангажирана с Афганистан и очаквам с нетърпение да обсъдям пътя напред с министъра (на отбраната на САЩ Джеймс - б.р.) Матис и нашите съюизници и международни партньори", каза Столтенберг, цитиран от Reuters. НАТО има 12 хил. военнослужещи в Афганистан, а общо 15 страни са обещали да пратят още, добави генералният секретар на Алианса.

Коментари: 0