Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ

Поста му ще заеме директорът на ЦРУ Майк Помпео

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Поста му ще заеме директорът на ЦРУ Майк Помпео. Това обяви Тръмп в Twitter.

"Директорът на ЦРУ Майк Помпейо ще стане новият ни държавен секретар. Той ще се справи фантастично! Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му! Джина Хаспъл ще стане новият директор на ЦРУ и първата жена на този пост. Поздравления на всички!", написа Тръмп в Туитър, без да даде обяснение за смяната.

Държавният секретар е на практика министърът на външните работи на САЩ. За мястото на Помпео в ЦРУ Тръмп номинира досегашния му заместник Джина Хаспъл. Тя би била първата жена начело на службата.

Според пожелал анонимност официален представител на Белия дом президентът на САЩ иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея и различни търговски преговори, отбелязва Associated Press.

През октомври миналата година в САЩ се разрази скандал, след като NBC съобщи, позовавайки се на собствени източници, че Тилърсън е нарекъл Тръмп "дебил" след среща в Пентагона през лятото и че държавният секретар е бил близо до подаване на оставка. Дни по-късно Тилърсън отрече информацията, че ще се оттегля, но не отрече директно, че е нарекъл президента "дебил".

Тилърсън предизвика разностранни коментари, още когато беше обявено, че той е номинацията на Тръмп за държавен секретар. Причината за това станаха заради близките му връзки с Русия. Председателят и изпълнителен директор на петролния гигант Exxon Mobil се е срещал няколко пъти с руския президент Владимир Путин, който през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

Коментари: 0