Дончев: Не е вярно, че малката власт прави малка политика

Кметовете са най-близо до българските гражданите, коментира изпълнителният директор на Бранд Медия България Боян Томов на откриването на конференция \"Перспективи за растеж на българските общини\"

Дончев: Не е вярно, че малката власт прави малка политика

Снимка: Стоян Йотов

3794 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Редовно коментираме как трябва да се борим за европейските институции и европейските ни партньори. Истината е, че държавата трябва да се бори да си върне доверието на местните институции. Това заяви вицепремиерът с ресор "Европейски фондове" Томислав Дончев на конференцията "Перспективи за растеж на българските общини", посветена на проблемите на местната власт. Тя е организирана от портала на българските общини Kmeta.bg и събира на едно място кметове, министри от новото правителство, представители на Европейската комисия, хора от бизнеса.


Според него държавата се опитва да прехвърли свои грешки върху общините. "Ролята на министерствата е да отпускат финансиране и да контролират процесите", смята Дончев.

Той подчерта, че държавaта има "дългосрочен и стратегически ангажимент да инвестира". И добави: "Не е вярно, че малката власт прави малка политика".


Вицепремиерът изрази съжаление, че рискът от загуба на средства тази година е изключително голям. "Той е по-лош и от най-лошите ни прогнози".

Дончев добави, че в оставащите малко над 30 работни дни до края на годината всеки от тях ще бъде ползван, "за да опитаме да намалим очакваната загуба". "Не става дума за милиони, става дума за много повече - нещо, което в България досега не се е случвало", добави той.


"Ще сторим и невъзможното тази загуба да бъде намалена", отново подчерта Дончев и добави: "Трябва да се намери решение за финансовите корекции, които са наложени на местните власти".

След края на събитието Дончев заяви, че е възможно авансово стартиране по някои мерки на европейски програми. "Това може да стане по ОП Транспорт, както и с някои уговорки по ОП Околна среда и ОП Региони в растеж.", добави той. 

Междувременно конференцията бе открита от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. Събитието се провежда в Зала 8 на Националния дворец на културата (НДК) и е разделено на три панела - "Българските общини в ЕС", "Гласът на бизнеса" и "Иновации в градската мобилност".

"От 2 години насам порталът на българските общини Kmeta.bg работи с 264 кмета във всички региони на страната. Винаги съм казвал, че Вие, кметовете, сте най-близо до гражданите и, че те се нуждаят от вас". Това каза издателят на Kmeta.bg, сп. "Икономика" и Economic.bg в Боян Томов в приветствието си към гостите на конференцията. Той изрази специални благодарности към вицепремиера Томислав Дончев и тримата министри, които ще говорят пред кметовете - на регионалното развитие Лиляна Павлова, на околната среда Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева.


За нас е изключително важно да бъдем полезни. Ние от портала на българските общини, сп. "Икониомика", Economic.bg и цялата ни група сме взели решение да не следваме този път и затова трябва да бъдем в подкрепа, обърна се той към кметовете.


Специално за първи панел пристигна Джордж Кремлис от Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. Той е специалист в кохезионна политика и еко-оценки. Кремлис ще даде ключови насоки на българските кметове по оперативните програми в новия програмен период - 2014-2020 г.

Подкрепи Economic.bg