Дори JPMorgan очаква биткойн да скочи до $146 000

300-процентният скок на токена през 2020 г. напомня еуфорията от 2017 г.

Дори JPMorgan очаква биткойн да скочи до $146 000

Снимка: Pexels

10055 ~ 2 мин. четене

Забележителният скок на биткойн зашемети Уолстрийт. След като цената на криптовалутата надхвърли 30 000 долара, една от най-големите американски банки също се реши на дръзка прогноза за бъдещето. Според JPMorgan в дългосрочен план курсът може да нарасне до 146 000 долара, тъй като цифровата монета се конкурира със златото като алтернативна валута. Има обаче и уловка, пише CNBC.

Общата пазарна капитализация на биткойн към момента възлиза на над 575 млн. долара. За да достигне инвестициите в злато от частния сектор (2.7 трлн. долара), криптовалутата трябва да се покачи 4.6 пъти, изчисляват от банката. Това ниво би било постижимо, ако биткойн намали значително своята волатилност. Само така, отбелязват от JPMorgan, институционалните инвеститори ще се почувстват уверени да правят големи залози. 

А биткойн досега е показал, че не стои на едно място. Вчера например, след като удари рекорда от 34 хил. долара, валутата набързо падна до под 30 хил. долара за брой. Не след дълго отново прехвърли психологическата граница.

Анализатори отбелязаха, че потъването се дължи на разпродажби от страна на търговци, целящи бърза и моментна печалба, а не на дългосрочни инвеститори.

Дългосрочният ръст на биткойн, който стратезите от JPMorgan очакват, зависи от нестабилността на валутата.

Причината е, че за повечето институционални инвеститори нестабилността на всеки клас има значение по отношение на управлението на портфейлен риск и колкото по-голяма е променливостта на даден клас активи, толкова по-висок е рисковият капитал, изразходван от този клас активи“, разясняват експертите.

През миналата година биткойн успя да се възроди от пепелта, след като се бе сринал до почти 3 хил. долара. Според наблюдателите сегашните ръстове се различават от тези през 2017 г., когато валутата блесна силно преди да угасне. В момента обаче се наблюдава друг тип търговия. Институционалните инвеститори започват да купуват и това се разглежда като решаващ фактор за повишаването на доверието в цифровия актив.

Не липсват и скептиците, според които 300-процентният скок на биткойн през 2020 г. напомня еуфорията от 2017 г. Те определят валутата като спекулативен актив без присъща стойност и смятат, че в даден момент балонът ще се спука.

В JPMorgan все пак имат малко съмнение, че импулсът на институционалния поток в биткойн е това, което отличава 2020 г. от 2017 г.

„Сближаването на променливостта между биткойн и злато е малко вероятно да се случи бързо и в нашето съзнание е многогодишен процес. Това означава, че горната теоретична ценова цена на биткойн от 146 хил. долара трябва да се разглежда като дългосрочна цел и следователно неустойчива за тази година“, споделят от финансовата институция. 

Подкрепи Economic.bg