Dow Jones с рекорд за всички времена

Пазарите са в очакване на намаляване на лихвите от Фед

Dow Jones с рекорд за всички времена

Снимка: БТА

Индустриалният индекс Dow Jones се изкачи със 150 пункта и достигна най-високото си ниво. S&P 500 се търгува с 0.2% по-високо и също достигна рекорд. Nasdaq Composite напредна с 0.3%.

Dow затвори над 27 000 пункта за първи път в четвъртък, докато S&P 500 също достигна рекорд. През последните седмици инвеститорите натрупаха акции на фона на очакванията, че Фед ще намали лихвените проценти по-късно този месец.

Основните индекси бяха насочени към леки седмични печалби. Влизайки в петъчната сесия, Dow и S&P 500 се покачиха съответно с 0.6% и 0.4%. Междувременно Nasdaq нарасна с 0.3%.

Към момента Dow е над 27 200 пункта.

Председателят на Фед Джером Пауъл свидетелства пред лидерите на конгреса тази седмица, че „кръстосаните течения“ от по-слабата икономическа активност в чужбина и нарастващото напрежение в търговията намаляват перспективите за икономиката на САЩ.

„Пазарът остава с очакванията за решение на Фед“, каза Том Есай, основател на The Sevens Report. "Рисковете са ясни: ако Фед, ЕЦБ или някой друг разочарова огромните очаквания, пазарът ще падне."

Пазарните очаквания за по-ниски ставки понастоящем са 100%, според инструмента FedWatch на групата CME. Търговците оценяват и 20% шанс за намаляване на лихвите от ФЕД с 50 базисни пункта.

Очакванията за по-ниски ставки продължават да съществуват, въпреки публикуването на икономически данни, по-силни от очакваните. Индексът на цените на производител и на потребителските цени - две широко следени мерки за инфлация - се повишиха повече от очакваното миналия месец, по данни на Министерството на труда тази седмица. Миналата седмица американското правителство съобщи за по-силен от очакваното ръст на работните места за юни.

"Федералният резерв е на еднопосочна улица, насочена към намаляване", казва Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities.

Сезонът на корпоративните печалби започва следващата седмица, докато големите банки като J.P. Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs и Bank of America планират да представят отчетите си. Прогнозите за сезона обаче са незначителни.

Според FactSet анализаторите очакват приходите на S&P 500 да спаднат с повече от 2% през второто тримесечие.
Коментари: 0