ДПС е против държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

От партията са срещу национализация както на това, така и на останалите електроразпределителни дружества

ДПС е против държавата да участва в сделката за ЧЕЗ
772 ~ 1 мин. четене

 „Движение за права и свободи“ (ДПС) се обявява против държавата да участва в сделката между CEZ и „Инерком България“ за покупката на българските активи на чешката енергийна компания. Това бе обявено от формалния лидер на партията Мустафа Карадайъ преди началото на провеждащия се днес семинар "Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”, цитират от БНТ.

От партията са срещу национализация както на това, така и на останалите електроразпределителни дружества.

Рамадан Аталай, дългогодишен депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по енергетика, сподели, че държавата по никакъв начин не бива да влиза в сделката с ЧЕЗ и да не национализира нито едно ЕРП.

Той сподели част от информацията, изнесена по време на заседанието на двете комисии миналата седмица, където беше изслушана и собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова. Според Аталай тази фирма няма нито финансов, нито какъвто и да е друг капацитет, за да управлява ЧЕЗ.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък коментира темата за отвореното управление, коментирайки, че има криза в либералните демокрации и трябва либералните партии да помислят как да се излезе от тази криза.

„Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационни технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление“, каза Карадайъ.

Подкрепи Economic.bg