Два медала и грамота за България след Международната олимпиада по астрофизика

Отборът ни се връща утре в 20:25 ч. на Терминал 2, летище София

Два медала и грамота за България след Международната олимпиада по астрофизика

В понеделник приключи XI Международна олимпиада по астрофизика, която стартира на 13 ноември и се проведе на остров Пукет, Тайланд. България беше представена от петима ученика, които носят на страната златен и бронзов медал, както и почетна грамота, пишат от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Отборът ни се връща утре в 20:25 ч. на Терминал 2, летище София.

Ето които ученици представиха България в олимпиадата:

  • Стефан Иванов – 11 клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Бургас – златен медал;
  • Бойко Борисов – 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – бронзов медал;
  • Петър Тодоров – 11 клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София – почетна грамота;
  • Феодор Кономаев, 12 клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна;
  • Димитър Томов, 11 клас, МГ "Баба Тонка", Русе.

В престижното състезание взеха участие повече от 220 ученици от 45 страни от целия свят. Церемонията по откриването на олимпиадата бе под патронажа на нейно Величество принцеса Маха Чакри Сириндорн.

Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. За съжаление облачното време не позволи осъществяването на  наблюдателния тур под истинското небе, а само пред компютър в планетариум.

Стефан Иванов се нареди сред само десетте участници, получили златни медали, което е 4% от всички участвали в състезанието. Всъщност България е сред осемте държави, чиито състезатели са спечелили златно отличие в олимпиадата. Постижението на Стефан не е изненадващо, тъй като преди две години той стана абсолютният първенец в XX Международна олимпиада по астрономия в гр. Казан, Русия.

Ръководители на националния отбор по астрономия тази година са Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките.

Коментари: 0