Двама българи покориха най-смъртоносния връх на Земята

Боян Петров и Атанас Скатов стъпиха на хималайския 8-хилядник Анапурна

Двама българи покориха най-смъртоносния връх на Земята

Двама български алпинисти – Боян Петров и Атанас Скатов изкачиха най-смъртоносния връх на Земята – хималайския Анапурна. Съанродниците ни са част от международна експедиция от над 30 души, която си поставя за цел да покори опасния връх. Със своите 8091 м той е десетият най-висок на планетата.

Петров е първи, като покорява Анапурна сам. Той решава да се възползва от подходящите климатични условия и ясното време и тръгва към върха преди останалите, поради съображения за сигурност и желание да се придвижи по-бързо.

„Изключително съм щастлив, че моят клиент и приятел Боян Петров е изкачил Анапурна. Поздравления”, написа в социалната мрежа Facebook Пемба Шерпа, който е част от компанията, обслужваща българския алпинист.

Скатов пък покорява 8-хилядника заедно с основната група от още 30 души. Част от нея е и 77-годишният испанец Карлос Сория, който се превърна в най-възрастния човек, покорил опасния 8-хилядник. Ибериецът вече е изкачил 12 от 14-те най-високи върхове в света. Ако покори и останалите 2 – Дхаулагири и Шиша Пангма, ще се превърне в най-възрастният алпинист, изкачил всички 14 8-хилядници.

Анапурна е изключително сложен връх, един от най-опасните на планетата. Той е покрит със сняг и лед целогодишно, времето е силно променливо и има постоянна опасност от лавини, което го прави най-смъртоносен за катерачите. Един от трима изкачили го алнинисти загиват. През годините върхът е покорен от по-малко от 200 души.

Боян Петров е първият българин, стъпил на 6 8-хилядника. Той си е поставил за цел да покори всичките 14. Следващата му цел в тази експедиция е Макалу (8481 м).

Коментари: 0