Държавните лидери, които се заразиха с Covid-19

Борисов и президентът на Полша са единствените активни случаи на лидерско ниво в момента

Държавните лидери, които се заразиха с Covid-19

Снимка: БТА

Българският премиер Бойко Борисов е един от немалкото лидери, които бяха заразени с Covid-19 в последните месеци. Инфекцията препъна предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп в началото на октомври. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се зарази с Covid-19 още в края на март, като и на двамата им се наложи болничен престой.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро даде положителен резултат след тест за коронавирус през юли, месеци, след като омаловажаваше вируса. Болсонаро каза също, че приема хидроксихлорохин, лекарство, което първоначално е било използвано в опити за лечение на Covid-19 , преди да бъде счетено за неефективно срещу вируса. И все пак бразилският президент продължи да възхвалява предимствата му. Болсонаро често не носеше маска и насърчаваше хората да се събират на тълпи преди диагнозата му, наричайки вируса „малък грип“. Бразилия е третата най-засегната страна в световен мащаб с над 4.8 млн. случая и над 144 000 смъртни случая.

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е заразен с вируса преди президентските избори, за които се твърди, че са фалшифицирани в негова полза. Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви на 1 юни, че е заразен.

Принцът на Монако  - 62-годишният Алберт обаче бе първият държавен лидер, който разкри, че е заразен. Това се случи в средата на март.

Болни от Covid-19 бяха още принц Чарлс, наследник на британски трон, премиерът на Русия, Михаил Мипустин, френският финансов министър Бруно Ле Мар и Питър Дутон – вътрешният министър на Австралия.

Освен Борисов обаче има само един друг активен случай на Covid-19 на лидерско ниво - този на Анджей Дуда, президентът на Полша, който вчера обяви, че е заразен.

Коментари: 0