Джак Ма отново е най-богатият човек в Китай

1893 души влизат в класацията на най-богатите хора в страната

Джак Ма отново е най-богатият човек в Китай

Снимка: Alibaba Group

Джак Ма за кратко загуби титлата на най-богатият човек в Китай, но отново се връща на върха, след като нов кръг от инвестиции в неговата "Ant Financial" оцени компанията на стойност от 150 млрд. долара. 

За изминалата година нетното богатство на 54-годишния основател на Alibaba се е увеличило с 35%, за да достигне 44 милиарда долара. Това увеличение го поставя преди основателя на Evergrande Су Джианин и основателя на Tencent Пони Ма по отношение на богатството. 

Богатството на имотния магнат Джианин е намаляло с 14% поради спада в продажбите на имоти. Нетното състояние на Пони Ма също пада за първи път от 13 години - откакто той влиза в списъка на най-богатите хора в Китай. Това се дължи на спад на цената на акциите на Tencent поради спирането на одобрението на нови видео игри от китайското правителство.

Тази година в списъка на най-богатите хора в Китай участниците са с 11% по-малко, отколкото през м.г. Прагът на богатство тази година е бил 290 млн. долара. В списъка има 1893 души, което е с 456 по-малко от миналата година. Това е най-големият спад, откакто списъкът започва да се прави преди две десетилетия и изглежда, че отразява забавянето в китайската икономика. Като цяло китайската фондова борса отбеляза спад отс 20% поради забавянето на икономиката и търговската война между САЩ и Китай.

Повече от една четвърт от хората в списъка са в преработващата промишленост. Недвижимите имоти са на второ място с 14.9% от имената в списъка. Следват инвестициите и ИТ секторът.

През септември Джак Ма обяви, че се оттегля от ръководната си роля в Alibaba. Той възнамерява да посвети своето време на студентите и на филантропията.
Коментари: 0