Джамел Агауа е новият изпълнителен директор на Viber

Майкъл Шмилов вече ще заема позицията главен оперативен директор

Джамел Агауа е новият изпълнителен директор на Viber

Джамел Агауа се присъединява към екипа на Viber като главен изпълнителен директор. Той обяви, че ще работи усилено в посока ускоряване развитието на иновативни функционалности на апликацията и увеличаване броя на потребителите на платформата по света.

Джамел Агауа е френски гражданин, който от години живее и работи в Силиконовата долина. Преди да оглави Viber, заема длъжността главен изпълнителен директор на MobPartner, успешна глобална мобилна компания за технологични решения в областта на рекламата, придобита от Cheetah Mobile през март 2015 г. 

„Viber продължава да играе водеща роля в еволюцията на мобилните приложения, осигурявайки безпроблемни гласови разговори през апликацията, в съчетание с мощни комуникационни функции и съобщения“, каза Агауа. „Много съм горд, че се присъединявам към екипа на Viber и заедно ще работим върху изпълнение на най-важната мисия – предоставяне на невероятно преживяване на потребителите в апликацията и бърза връзка с тези, които са важни за тях. Нямам търпение да поведа компанията в посока ускоряване на иновациите и гарантиране на нови възможности за висок растеж.“

„Заради този предприемачески дух, динамични лидерски качества и разбиране за бързо развиващите се пазари, имам големи очаквания към Джамел Агауа в качеството му на нов изпълнителен директор на Viber“, обяви Хироши Микитани, председател и главен изпълнителен директор на Rakuten Inc. „Viber е едно от най-популярните приложения за комуникация в света и е основна част от разширяващата се екосистема от членове на групата Rakuten, която под ръководството на Агауа, ще продължи да допринася за постигането на нашата визия за глобални иновации“.

Агауа се присъединява към сегашното ръководство на компанията, като Майкъл Шмилов вече ще заема позицията главен оперативен директор на Viber и двамата ще работят в тясно сътрудничество по стратегически проекти.

Агауа има доказан опит в иновациите и лидерството, като е заемал множество позиции на главен изпълнителен директор в кариерата си. Агауа е съосновател на AchatPro, компания за предоставяне на „софтуер като услуга“, и я води до придобиването ѝ от Hubwoo през 2008 г. Той също е бил и втори главен изпълнителен директор на B-Process, платформа за електронно фактуриране на принципа „софтуер като услуга“, придобита от Ariba през 2011 година. От 2012 г. Джамел Агауа е главен изпълнителен директор на MobPartner, придобита през април 2015 г. от Cheetah Mobile (NYSE: CMCM), третият по големина разработчик на приложения в света. Той е и старши вицепрезидент Глобални продажби на Cheetah Mobile, компанията-майка.

Коментари: 0