Джихадисти са отговорни за убийството на руския посланик в Турция

Нападателят може да е гюленист или ислямски терорист, твърдят медиите в региона

Джихадисти са отговорни за убийството на руския посланик в Турция

Въоръжената коалиция „Джеиш ал-Фатах“, която включва екстремистката група Джебхат Фатех Ас-Шам (бившата „Джебхат ан-Нусра“) е поела отговорност за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на египетски ежедневник.

Копие от декларацията на този съюз от екстремистки групи, където признават своята отговорност за престъплението в Анкара, е публикувано на сайта на вестника.

Посланикът на Русия в Анкара бе убит в понеделник от турския гражданин Мевлют Мерт Алтънташ по време на откриване на фотоизложба в Центъра за съвременно изкуство в турската столица.

Руското външно министерство обяви, че убийството на посланика е терористичен акт, а Турция приписа покушението на организацията на ислямския проповедник Фетхулла Гюлен.

Алтънташ е бивш полицай, който напълно съзнателно и хладнокръвно застреля посланик Карлов с 11 куршума. За подготовката му различни версии – според едни той е вълк единак, който самостоятелно се е радикализирал и подготвял за атентата, според други е изпълнил поръчка на мрежата на Гюлен.

Смята се, че главната цел на атентата е да попречи на руско-турските отношения. Двете държави, заедно с Иран, водят преговори за прекратяване на огъня и възстановяване на мира в Сирия.   

Коментари: 0