България посрещна Джулай Морнинг

Слънцето изгря точно в 5:52 часа

България посрещна Джулай Морнинг
Автор: Кезим Медев

Тази година, ранобудниците не изневериха на традицията си да посрещат първия изгрев на месец юли. Десетки хиляди дочакаха специалното утро на брега на Черно море. За тези, които по една или друга причина днес бяха далеч от брега на морето, остана утехата да наблюдават изгрева от терасите си, красиви местности в градовете, езера и т.н.


Джулая е обичаен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Името на празника се свързва с известната песен на английската рок-група Юрая Хийп от 1971 г. July Morning – „Юлско утро“. „Джулай“ на английски език означава юли. Въпреки че обичаят е свързан със световното хипи движение от 1960-те, той съществува в България и до днес.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи струпвания от хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди.

Коментари: 0