Коронакризата ще струва на EasyJet загуба от $1.1 млрд.

Компанията ще отчете първата си годишна загуба в историята

Коронакризата ще струва на EasyJet загуба от $1.1 млрд.

Снимка: Pixabay

344 ~ 1 мин. четене

Британската авиокомпания EasyJet предупреди, че годишната загуба, която ще отчете може да достигне 845 милиона британски лири (1.1 милиарда долара), тъй като заради пандемията превозвачът лети с едва 25% от капацитета си. Това е първият път в историята на компанията, основана през 1995 г., когато някога е генерирала годишна загуба.

Дружеството е предупредило и правителството, че може да се нуждае от допълнителна финансов помощ, според съобщения в медиите.

EasyJet заяви, че текущите ограничения за пътуване означават, че ще лети само 25% от планирания капацитет до края на 2020 г. Това означава, че един от най-големите конкуренти на компанията, Ryanair, е в доста по-изгодна позиция, тъй като се стреми да започне да лети с 40% от капацитета си през октомври.

За да оцелее досега EasyJet взе заем от правителството в размер на 600 милиона паунда и съкрати 4500 работни места.

„EasyJet ще продължи да преразглежда редовно ликвидната си позиция и ще продължи да оценява допълнителни възможности за финансиране“, се казва в изявлението на превозвача, предава CNBC.

Във Великобритания авиокомпаниите призовават за данъчни облекчения и други мерки, които да им помогнат да преодолеят кризата, както и режим на тестване на летището за Covid-19, за да се съкрати правилото на Великобритания за 14-дневна карантина, което сега се прилага за повечето европейски държави.

Очаква се официално авиокомпанията да отчете годишните си финансови резултати на 17 ноември. 

Подкрепи Economic.bg