Едни от най-зашеметяващите магазини на Apple (снимки)

Преди отварянето на първия магазин Стив Джобс се е посъветвал с милиардера Бернар Арно за дизайна му

Едни от най-зашеметяващите магазини на Apple (снимки) 5 Снимки

Снимка: Unsplash

Откакто Apple отвори първия си магазин във Вирджиния през 2001 г., компанията разкри над 500 физически обекта за продажба на дребно в 25 държави по света. Тези магазини се намират на различни места – от големи търговски центрове, до модерните търговски райони. Общото между тях е че те са уникални сами по себе си.

Всъщност Стив Джобс се е обърнал към милиардера Бернар Арно, председател на LVMH (който притежава луксозни марки като Louis Vuitton и Dior) за съвет, преди да отвори първите магазини на Apple. Вследствие на разговорите Джобс е решил да наеме едни от най-добрите архитектурни фирми Bohlin Cywinski Jackson и Foster + Partners за проектиране на магазините на Apple по целия свят.

В резултат на това няколко магазина на компанията се открояват както с архитектурните си характеристики, така и с продуктите, които продават. Ето пет от най- зашеметявашите  магазини на Apple по света:

Един от най-новите магазини на Apple, който отвори врати през септември в Сингапур, предизвика истинска вълна от възхищение, защото се намира на „плаваща сфера“. Изцяло стъклената куполна сграда е с диаметър 100 фута и е снабдена със сенници около пръстена за регулиране на светлината, която влиза. И тъй като е заобиколен от вода, самият магазин е достъпен от почти 150-метров подземен тунел .

„Кубът“-  този подземен магазин отвори врати отново през септември 2019 г., след като затвори две години по-рано за ремонт. Един от емблематичните магазини на марката отвори врати през 2006 г. на Пето авеню в Ню Йорк. Магазинът се превърна в градска забележителност. Това е единственият магазин на Apple, който е отворен 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Друго скорошно допълнение на Apple, е магазин в столицата на Тайланд. През месец юли компанията отвори магазин в търговския квартал Ратчапрасонг в Банкок. Apple Central World се отличава с уникален дизайн, с двуетажна, кръгла стъклена ограда с „конзолен покрив от дървесен навес“, който се опира на дървен стълб в сърцето на сградата.

През 2018 г. Apple реши да „плени“ сърцето на Милано като отвори магазин в самия център на града. Подобно на магазина на Пето авеню и този е с изцяло стъклен вход и има собствен водопад.

Вторият магазин на Apple в Дубай, който отвори врати през април 2017 г. , разполага с балкон, който има гледка както към фонтана на Дубай, така и към Бурж Халифа, най-високият небостъргач в света.

Снимки на магазините: Apple

Коментари: 0