Едва 1000 души притежават 40% от всички съществуващи Bitcoin

Смята се, че 5% от съществуващите bitcoin притежава самият създател на криптовалутата Сатоши Накамото

Едва 1000 души притежават 40% от всички съществуващи Bitcoin
Вероятно мнозина от вас са чували напоследък все по-сериозно да се повдига темата за световното неравенство. Според данните най-богатият 1% от хората на земята вече притежават над половината богатство в света.

Оказва се, че същите пропорции важат и в света на виртуалните валути.

Според скорошна публикация на Bloomberg едва 1000 инвеститора държат 40% от  всички съществуващи до момента bitcoin.

Тъй като Bitcoin продължава да поскъпва, е лесно да се разбере защо е концентрацията на виртуалната валута в по-малък брой инвеститори. Просто повечето хора вече не могат да си позволят да участват в играта.

Но ситуацията предполага и други, по-дълбоки последици за пазара на виртуалната валута. Тези хиляда големи играчи биха могли да работят заедно, за да повлияят на стойността на bitcoin. 

Ето как съоснователят на BlockTower Capital Ари Пол обобщава ситуацията: "Както при всеки клас активи, големи индивидуални инвеститори и големите институционални инвеститори могат и се договарят да манипулират цената."

Друга причина толкова много bitcoin да принадлежат на малцина е, защото системата за добив "възнаграждава" ранните инвеститори. В началото процесът по добива на криптовалутата е много по-лесен и по-евтин.

Пример в това отношение е Сатоши Накамото - прословутият анонимен създател на bitcoin. За него се смята, че притежава приблизително 980 000 единици от виртуалната валута, като това количество се оценява на 15 млрд. долара и се равнява на 5% от всички съществуващи bitcoin.

Той започва да ползва специален софтуер за добив на bitcoin през 2009 г., когато почти никой друг не се интересува от криптовалутата. 

Но към днешна дата ще са необходими доста повече пари, време и ресурси, за да придобие това, което Накамото е натрупал значително по-лесно навремето.
Коментари: 0