Ефективното правосъдие е национален приоритет, а резултати няма

Съдебната реформа е в центъра на всичко

Ефективното правосъдие е национален приоритет, а резултати няма

Снимка: Стоян Йотов

224 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска
Ефективното правосъдие е национален приоритет, а резултати няма. Хората нямат доверие в съдебната система. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в парламента във връзка с политическите консултации, предаде репортер на Economic.bg.

"Трябва по-бързо и ефективно съдопроизводство, случайно, а не манипулирано разпределение на делата и ясни критерии и изисквания за магистратите", посочи той.

По думите му промените в Конституцията са важна, но недостатъчна стъпка. Държавният глава отбеляза, че се забелязва ръст на туристите и на инвестициите в страната. "Растеж може да има във всяка среда, но прогрес се постига само чрез ясни правила", подчерта Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че Националната програма Хоризонт 20/20 е постижение за страната ни и призова още през тази година да започне подготовката за Хоризонт 20/30. След месеца на политическите консултации изводът е, че диалогът в 43-то Народно събрание е по-конструктивен, отколкото в 42-то.

Слeд изявлението на президента ПГ на БСП напусна залата демонстративно.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че се учудва от отсъствието на БСП от пленарната зала, тъй като тези политическите консултации са били единственият смислен политически дебат.
Подкрепи Economic.bg