Египет се отказа от лятното часово време

\"EgiptAir\" ще загуби поне 2 милиона долара

Египет се отказа от лятното часово време

Планираното за 8 юли преминаване към лятно часово време в Египет бе отменено. Това внезапно решение на правителството е колкото изненадващо, толкова и логично, пише "Вашингтон пост". Практиката да се преместват стрелките на часовниците с един час напред през летните месеци, за да се пести ток, отдавна се подлага на съмнения.

Критиките варират от оплакването "Чувствам се уморен и неспокоен" до "Пречи ми на работата" - например във фермите. В конкретния случай опитът на Египет представлява огромен урок за останалата част от света. 

Отмяната на лятното часово време само три дни преди датата хвърля в потрес националната авиокомпания "EgiptAir", която по груби сметки ще загуби поне 2 милиона долара, докато уреди всички отношения с клиентите, предупредени да се явят по-рано за полета.

В Египет историята с лятното часово време е дълга и сложна. Някои изследователи твърдят, че още древните египтяни са имали вариации на тази практика. През 20 век британските колониални владетели са въвели преместването на стрелките по време на Втората световна война, впоследствие тази модернизация е била отменена и десетилетия по-късно отново въведена от президента Хосни Мубарак, пише „Дневник“.

Със свалянето на Мубарак през 2011 г. опитът приключи, но бе възобновен през 2014 г., за да се пести електроенергия. Повторното въвеждане причини известно объркване в страната: курортите на Червено море запазиха свое "курортно време", пренебрегвайки правителственото, отбеляза Economist през 2014.

Коментари: 0