ЕК: ЕС спешно се нуждае от разнообразяване на 5G доставчиците

Това е трудно постижимо заради технически несъответствия

ЕК: ЕС спешно се нуждае от разнообразяване на 5G доставчиците

Снимка: Unsplash

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Страните от Европейския съюз трябва да предприемат спешни действия за диверсифициране на своите доставчици на 5G оборудване, заяви Европейската комисия в петък. Изявлението идва на фона на натиска на САЩ върху блока да последва примера на Великобритания и да забрани използването на китайския Huawei.

 

Едно от основните предизвикателства е именно това за осигуряването на повече доставчици на оборудване. Това е трудно от няколко гледни точки, една от които е липсата на оперативна и техническа съвместимост между различните технологии. 

През ноември миналата година ЕС се съгласи да предприеме по-строг подход по отношение на доставчиците на 5G, за да намали рисковете за киберсигурността на мобилни мрежи от ново поколение, които се разглеждат като ключови за стимулиране на икономическия растеж и конкурентоспособността.


Стратегията включва намаляване на зависимостта на страните и телекомуникационните оператори от един единствен доставчик. Производител номер едно на телекомуникационно оборудване в света е китайският Huawei, който попадна в окото на бурята между Вашингтон и Пекин. Другите конкуренти на пазара са финландската Nokia и шведската Ericsson, които са преките бенефициенти от ударите срещу лидера.


Въпреки по-ранните твърдения, че едва ли ще забрани Huawei, под натиска на САЩ и предстоящото сключване на двустранен договор след Brexit, Великобритания все пак поддаде на натиска и реши да изхвърли китайското оборудване от 5G мрежите си. 


Франция е напът да последва примера ѝ. По-рано тази седмица източници коментираха пред Reuters, че Агенцията за киберсигурност ANSSI няма да позволи на телекомите да подновят лицензиите си за 5G оборудване след 2028 г., ако го купят от Huawei. 
 
Междувременно Агенцията на ЕС за киберсигурност ENISA публикува доклад за постигнатия напредък в прилагането на съвместния инструментариум на ЕС за сигурност в областта на 5G, договорен от държавите членки и одобрен със съобщение на Комисията през януари 2020 г. В доклада се отбелязва, че всички държави вече са започнали процес на преразглеждане и въвеждане на по-строги мерки за сигурност по отношение на 5G мрежите. 


„Напредъкът е необходим за намаляване на риска от зависимост от високорискови доставчици, също така с оглед намаляване на зависимостите на ниво ЕС“, заяви ЕК относно напредъка, постигнат от 27-те държави от ЕС.  

Коментари: 0