ЕК: Искахме да се разберем с България, но те не поискаха

Еврокомисията глоби БЕХ със 150 млн. лв. заради ограничаване на достъпа до мрежата и хранилищата на други оператори

ЕК: Искахме да се разберем с България, но те не поискаха
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Щяхме да сме щастливи, ако бяхме успели да разрешим спора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) без да налагаме глоби, но се оказа невъзможно. Три години опитвахме да постигнем споразумение. Това каза еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер пред български журналисти в Брюксел, цитирана от EuroActiv. По нейните думи е било възможно да се реши казуса чрез използването на т. нар. Процедура за сътрудничество, но София е избрала друга стратегия.

Припомняме, че днес Европейската комисия съобщи, че налага глоба от 77 млн. евро (150 млн. лв.) на БЕХ, защото неговите дъщерни дружества - „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, не са давали достъп до газопреносната мрежа и до хранилищата за газ на други оператори. Комисията започна официалната процедура по разследване на поведението на Групата БЕХ на 4 юли 2013 г., но проблемите са от 2011 г., когато на власт е първото правителство на Бойко Борисов, а енергиен министър е Трайчо Трайков.

Вестагер разказа, че в миналото Комисията е имала друг подобен спор, свързан с електропреносната мрежа. Но по нейните думи тогава е било постигнато споразумение с българските власти и спорът е бил решен без налагане на глоби.

По отношение на настоящия казус, Комисията е открила, че между 2010 и 2015 г. БЕХ и дъщерните му дружества са ограничавали достъпа до мрежата и хранилищата на други оператори.

„Злоупотребите с доминиращата си позиция, която в случая е отказ за достъп до инфраструктурата - не само до тръбите, но и до съоръженията за съхранение“, каза Вестагер, като обясни. „Открихме, че транспортният капацитет на тръбопровода е бил напълно резервиран за много дълъг период от време, въпреки че не е бил необходим такъв капацитет“, каза тя.
Коментари: 0