ЕК иска да обложи дигиталните услуги и въглеродните емисии

6-процентната данъчна ставка ще трябва да компенсира излизането на Великобритания от ЕС

ЕК иска да обложи дигиталните услуги и въглеродните емисии

Снимка: Pixabay

560 ~ 1 мин. четене

Страните от Европейския съюз трябва да осигурят допълнително 22 млрд. евро годишно за бюджета на Блока, за да се компенсира излизането на Великобритания. Тези средства могат да се осигурят чрез облагане на дигиталните услуги, пластмасовите отпадъци и въглеродните емисии, като това ще представлява собствен приход за ЕС. Това заявиха представители на Европейската комисия при представянето на предложението за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.

Брюксел обмисля  6-процентна обща консолидирана корпоративна данъчна ставка върху дигиталните и някои други услуги. Освен това Комисията предлага страните членки да дават по 2% от приходите си от търговията с квоти за емисии по Eвропейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ).

Предложеният днес от ЕК бюджет, който ще е първият без Великобритания в ЕС, ще е общо 1.279 трлн. евро, което е 1.1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на всички страни членки, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Новият бюджет също така е по-голям от досегашния (2014-2020 г.), който беше в размер на 960 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg