ЕК препоръча отпадане на проверките по границите в Шенген

Общата обстановка в ЕС се успокоява

ЕК препоръча отпадане на проверките по границите в Шенген
772 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) препоръча на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия да отменят проверките по границите в следващите шест месеца.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос уточни, че днес ЕК дава последни шест месеца за предприетите извънредни проверки покрай терора в Европа. За сметка на отпадането на граничните проверки се препоръчват повече полицейски проверки във вътрешността на ЕС.

Препоръчваме всички държави от ЕС да използват възможностите на полицията по-широко, за да запазят сигурността. Държавите трябва да предприемат повече проверки по пътищата, да използват технологиите за контрол на движението - например със сканирането на регистрационните табели на автомобилите, заяви Аврамопулос.

Призоваваме държавите да изпълнят тази задача в рамките на следващите шест месеца. Необходими са допълнителни усилия за охрана на външните граници на ЕС, коментира еврокомисарят.

Общата обстановка в ЕС се успокоява, отчита ЕК. Комисията пояснява, че засилените полицейски проверки са наложени от все още големия брой мигранти, пристигнали в Гърция.

Подкрепи Economic.bg