ЕК създава Европейски валутен фонд

Днес Комисията представи планове за реформиране на Еврозоната

ЕК създава Европейски валутен фонд
1392 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия започва работа по създаването на Европейски валутен фонд, който трябва да е действащ до края на 2019 г. Това е част от представените днес планове за реформиране на Еврозоната. Общата цел е да се подобри единството, ефективността и демократичната отчетност на европейския Икономически и паричен съюз (ИПС) до 2025 г.

„Няма по-добре време за ремонт на покрива от слънчевото“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в изявление.

В това изявление всъщност е публикуван и списъкът от идеи, с които да се реформира Еврозоната. В т.нар пътна карта за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз са включени и конкретни стъпки, които да бъдат предприети през следващите 18 месеца.

Задълбочаването на ИПС е средство за постигането на повече работни места, растеж, инвестиции, социална справедливост и макроикономическа стабилност. Единната валута предоставя защита и възможности за европейците, а силната и стабилна Ееврозона е от съществено значение за държавите, които членуват в нея, и за ЕС като цяло.

В допълнение към пътната карта, в пакета са включени 4 основни инициативи. Първата е именно предложението за създаване на Европейски валутен фонд. Другите са: разкриване на възможните функции на бъдещ европейски министър на икономиката и финансите; нови бюджетни инструменти за стабилна Еврозона в нормативната уредба на ЕС; предложение за интегриране на съдържанието на Договора за стабилност, координация и управление в правната рамка на Съюза, като се вземе предвид необходимата гъвкавост, заложена в Пакта за стабилност и растеж.
Подкрепи Economic.bg