ЕК ще разследва Унгария за държавната помощ за Samsung

Южнокорейската комппания планира да инвестира €1.2 млрд. за разширяване на фабриката си за батерии в Будапеща

ЕК ще разследва Унгария за държавната помощ за Samsung

Снимка: БТА

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз (ЕС) изразиха съмнения относно плана на Будапеща да отпусне 108 млн. евро на производственото звено на Samsung в Унгария (Samsung SDI) и дали това отговаря на правилата на Блока за държавна помощ, предава Reuters. 

По този повод Европейската комисия започва разследване, с което да установи дали помощта има стимулиращ ефект и дали ще подпомогне за регионалното развитие. Едно от притесненията е, че развиването на унгарското звено на Samsung може да привлече на работа в страната хора от други държави членки на ЕС.

В края на миналата седмица се появи новина, че Samsung SDI ще инвестира около 1.3 млрд. евро за разширяване на производствения капацитет на завода си за батерии за електрически превозни средства в покрайнините на Будапеща. Очаква се инвестицията да доведе до разкриването на 1 200 нови работни места, превръщайки тамошната структура в една от най-големите в световен мащаб.

Размерът на безвъзмездната държавна помощ за проекта на южнокорейската компания в Унгария трябва да бъде одобрен от Еврокомисията. Средствата трябва да са пропорционални на големината и значението на инвестицията, която е третата по големина в страната от 2016 г. насам, пише местният бизнес портал Portolio, добавяйки, че другите две са на Daimler и MOL.

Инвестицията на Samsung би превърнала Унгария в една от крепостите на европейската автомобилна индустрия в новата ера на електрически превозни средства. 

Samsung SDI откри първия си завод за електрически батерии извън Южна Корея през 2016 г. именно в Унгария. Азиатският гигант се спря на тази локация заради близостта до големи европейски производители на автомобили. Според прогнозите заводът ще произвежда достатъчно батерии ежегодни, за да захранва 50 000 електрически превозни средства.
Коментари: 0