Екарисажите пак спират работа

Причината са изтекли договори с Агенцията по храните

Екарисажите пак спират работа

Двата екарисажа в страната отново спират работа заради липсата на договор с Агенцията по безопасност на храните, въпреки че от там заявиха, че са превели парите от старите си задължения.

Шуменският екарисаж, който е най-големият в страната, спира своята работа от днес. Причината е, че договорът на дружеството с Агенцията по безопасност на храните изтече в края на миналата седмица и сега екарисажът няма правно основание да извършва своята дейност, съобщава Дарик.

„Това е по отношение на събирането, транспортирането и обезвреждането на трупове на умрели животни, която е от изключителна важност за екологичното равновесие в страната", поясни Мирослав Александров - управител на екарисажа в Шумен. 

Работата на единствените два екарисажа в България - тези във Шумен и Варна, е без алтернатива и при спиране на работата им, няма кой да обезврежда труповете на умрели животни, което представлява сериозен риск от екологична криза.

Процедурата по сключването на нов договор отнема поне месец, а от Агенцията все още не са стартирали такава, поясниха още от шуменския екарисаж.

„Считам, че в тази ситуация ще се докаже в действителност държавата доколко е заинтересована за здравето на собственото си население, за здравето на животните и за икономиката и бизнеса като цяло в страната", заяви Мирослав Александров.

Той допълни, че ситуацията с екарисажа във Варна, който обслужва територията на 10 области от страната, е същата.

Коментари: 0