Екатерина Захариева: Без промяна във външната политика

Новият външен министър не смята липсата на опит за проблем, а за предимство

Екатерина Захариева: Без промяна във външната политика
1360 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Новият външен министър и вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева обеща да няма промяна във външната политика. Според нея приоритетите ни са ясни от години и редица външни министри до момента са ги следвали без значение от кой политически спектър са.

„Времената са трудни, трудни са и за Европейския съюз. По време на българското председателство ще започнат преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз и това е изключително важно за България“, заяви Захариева по време на приемането на поста от служебния министър Ради Найденов.

По думите й не е вярно, че България няма силен глас в Европейския съюз и допълни, че това се говори от хора, които не са наясно как функционира Съюзът. „Но светът не свършва с ЕС или с Щатите“, заяви тя и допълни, "че не е лесно и се вижда какво се случва в съседни на нас държави. Много е важно българската политика да бъде балансирана“.

„Човек се учи цял живот“

За опита си във външната политика Захариева обясни, че работата й като шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев до голяма степен е била насочена и към външната политика. Захариева смята, че може би е добре, че не е била дипломат и има много какво да научи във външната политика. „Понякога поглед отвън, свързан с модернизация и развитие, е важен. Работила съм с голяма част от колегите в МВнР.  Човек без екип е нищо и разчитам на вашите умения и опит“, поясни тя.

Необходимо е надграждане във външно министерство

Според нея България трябва да бъде добре представена в международната политика. „Това е една консервативна система, но това не означава липса на надграждане" и поясни, че повече харесва тази дума, отколкото реформи. „Необходими са модернизация и подобряване на работата на системата.“

Ради Найденов предаде поста с думите: „Имам доверие на човека, на който оставям МВнР“.  Той определи Захариева като човек, който е постигнал реални, оценени от всички страни резултати в правосъдната реформа, след толкова години и усилия. „Мога само да приветствам, че се захваща с МВнР“, каза още той.

„Въпросът за сигурността, бежанската криза, бъдещето на ЕС, отношенията със съседите – това са елементи, които ни предстои и да дебатираме по време на нашето председателство. България има интерес от развитие на отношенията и с други държави“, коментира служебният външен министър.

Новият министър обеща, че следващата седмица ще обяви заместник-министрите си и членовете на политическия си кабинет.

Подкрепи Economic.bg