Ексимбанк Унгария и ББР правят фонд в подкрепа на стартиращи компании

Той ще е с бюджет от 200 млн. евро

Ексимбанк Унгария и ББР правят фонд в подкрепа на стартиращи компании
592 ~ 1 мин. четене
България и Унгария ще преговарят за разкриването на съвместен фонд между Ексимбанк Унгария и Българската банка за развитие (ББР) в подкрепа предимно на стартиращи компании, като към момента се обсъждат малки и средни предприятия. Бюджетът на фонда ще е около 200 млн. евро. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след края на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни, съобщи БТА. 

Министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто са съпредседатели на комисията.

Караниколов информира, че в началото на следващата седмица директорите на двете банки ще започнат разговори по темата за фонда.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто уточни, че Ексимбанк Унгария открива рамков кредит от 510 млн. евро за стартиращи компании в България и Унгария, като сред сферите на сътрудничество той посочи земеделието и туризма. Министър Караниколов поясни, че идеята е постепенно да бъде достигнат максималният размер на сумата по бъдещия фонд.

Унгарският министър отбеляза, че миналата година стокообменът между двете страни е бил 1,3 млрд. евро, а за първите осем месеца на тази година той надхвърля 1 млрд. евро с тенденция в значителна степен да нарасне. 
Подкрепи Economic.bg