Електронна система ще следи субсидиите на българските фермери

За по-качествен контрол при обработването на земи ще се извършват сателитни снимки на земеделските площи

Електронна система ще следи субсидиите на българските фермери
764 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Публична електронна система ще следи усвояването на европейски средства от българските фермери. Това заяви пред БНТ директорът на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев. Тя трябва да осигури прозрачност на дейностите по проектите и да улесни проследяването на изплатените суми.

Новата система също така трябва да позволи на земеделските производители у нас да подават електронно заявленията си за кандидатстване по европейски проекти. В системата ще се публикува и подробна информация за обработваемите земи, производителността и финансирането.

„Моята визия е изцяло свързана с възможно най-пълна електронизация на процесите, което би било панацея в отношенията между служителите на Фонда и бенефициентите. Пътят няма да стане революционен - от днес за утре, но стъпките са тези и те трябва да бъдат направени", обясни изпълнителният директор на фонд "Земеделие".

За по-пълна информация относно усвояването на парите на терен, Фондът ще работи със сателити, които ще правят по 10 снимки месечно на обработваемите площи. Чрез тази система ще се съкратят проверките на място и ще се добива ясното относно цялостните процеси в земеделието.

Засилените действия по прозрачност при работата на Фонда са обвързани с четирите уволнения след встъпване в длъжност на новото ръководство. „Институцията няма да толерира по никакъв начин служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим с нормалните стандарти на държавен служител", коментира Грудев.

Месеци след встъпването му в длъжност Грудев смята, че работата във Фонда е спокойна. Обработката на договорите със земеделските производители са сред приоритетите на новото ръководство. По думите му средният период на забавени договори е около 12-18 месеца.

„През изминалата седмица успяхме да финализираме част от доста забавените задачи - разглеждане на проекти, сключване на договори с бенефициенти", каза още Васил Грудев. Той заяви, че голяма част от договорите вече са сключени и че е задействан „екшън план“, за да се осигури изплащането на забавените помощи до края на годината.

Основният фокус на Фонда е към подпомагането на младите фермери. До момента подписаните договори с тях са 880, на обща стойност 60 млн. лв. Грудев обеща, че до края на годината ще се извършат плащания и по програмите "Натура 2000" и по тези за необлагородените райони.


Подкрепи Economic.bg