Еманюел Макрон е новият президент на Франция

Французите избраха европейско бъдеще за страната си

Еманюел Макрон е новият президент на Франция
2912 ~ 2 мин. четене

Французите избраха центриста Еманюел Макрон за президент на Франция. На втория тур вчера той спечели малко над 66 на сто от гласовете срещу националистката Марин льо Пен, съобщиха френските медии след преброяването на почти всички бюлетини.

Многохилядно множество посрещна новоизбрания президент под звуците на „Одата на радостта“ край музея „Лувър“, където се проведе тържеството по случай победата му на балотажа. В първата си реч Макрон заяви, че неговата победа на изборите представлява: „Нова глава в нашата дълга история започва тази нощ. Искам тя да бъде на надежда и подновена увереност. Ще работя за възстановяване на връзката между Европа и народите, които я формират, между Европа и гражданите.“.

Първа към Макрон поздравление за победата отправи британският премиер Тереза Мей. „Франция е един от нашите най-близки съюзници и ние с нетърпение очакваме да работим с новия президент по широк кръг от споделени приоритети“, коментира говорителят на Мей.

От Германия Еманюел Макрон получи поздравления от министъра на външните работи Зигмар Габриел и от канцлера на страната Ангела Меркел, която определи успеха на Макрон като „победа за силна обединена Европа и за френско-германското приятелство“.

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, поздрави френските гласоподаватели, че избраха проевропейския кандидат за президент на страната и по този начин се насочиха към, по думите на Юнкер, „европейско бъдеще“.

Президентът на Съединените американски щати, Доналд Тръмп, използва социалната мрежа Twitter, за да поздрави новоизбрания френски държавен глава. Американецът заяви, че няма търпение да работи с Макрон.

Българският премиер Бойко Борисов също използва социалната мрежа за кратки съобщения, от която поздрави французите за европейския избор, както и Еманюел Макрон.

Загубилата балотажа Марин Льо Пен обяви партията си за първата опозиционно сила на новия президент и призова всички патриоти да се присъединят към нейната партия, „за да участват в решителната политическа битка, която започва от тази вечер“.

Макрон трябва да встъпи в длъжност като президент на Франция до 14 май, когато изтича мандатът на досегашния държавен глава Франсоа Оланд. Френският Конституционален съвет ще обяви окончателните резултати от втория тур на президентските избори до четвъртък, 11 май.

За първи път от 1969 г. насам избирателната активност от близо 75% на втория тур на президентските избори е по-ниска от тази на първия. Рекорден брой избиратели – 11.5%, са пуснали празна или невалидна бюлетина, а 1 на всеки четирима французи не е отишъл до урните.

Подкрепи Economic.bg