Еманюел Макрон печели първи тур на изборите във Франция

Той отива на балотаж с Марин льо Пен

Еманюел Макрон печели първи тур на изборите във Франция
Центристът Еманюел Макрон получи най-висок вот на президентските избори във Франция, след като спечели 23,75% от гласовете на избирателите, показват последните данни на Министерство на външни работи във Франция, цитирани от Reuters. 

След него се нарежда крайно десният кандидат Марин льо Пен с 21,5 на сто от гласовете на французите. Двамата кандидати отиват кандидати отиват на втори тур, който ще се проведе на 7 май. 

Следващите двама претенденти за Елисейския дворец са с много близки резултати. На трето място е Франсоа Фийон с 19,9 на сто, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,6 на сто. 

За най-вероятен президент на Франция се посочва Еманюел Макрон, бивш банкер и финансов министър за кратко в правителството на бившия държавен глава Франсоа Оланд. 

След излизане на първите прогнозни резултати във френската столица Париж имаше сблъсъци между полицията и няколкостотин демонстранти, представящи се антифашисти. Органите на реда бяха замеряни с бутилки с бомбички, което доведе до ареста на трима души, а други двама бяха ранени. Организаторите на протестните действия поискаха всички да излязат и да протестират срещу Марин и Макрон.
Коментари: 0