1000 „емоционални” робота бяха изкупени за минута

Пепър е първият хуманоиден робот, създаден, за да живее с хората

1000 „емоционални” робота бяха изкупени за минута

В Япония първата партида от 1000 човекоподобни робота бяха изкупени за една минута, съобщи РИА Новости. Те са наречени Пепър (Pepper) и се произвеждат от компанията Softbank. През юли производителите ще съобщят кога ще има допълнителни продажби.

Пепър е първият хуманоиден робот, създаден, за да живее с хората. Той е разработен съвместно с компанията Алдебаран роботикс и умее да разговаря, да поддържа беседа, да разбира човешките емоции и да реагира на настроението на събеседника, а също да изпълнява прости поръчения, да помага в дома и прави компания на самотни хора. В рекламата му се казва, че Пепър не само изобразява емоции, но и ги генерира.


Висок е само 1,2 м, но в роботското му тяло има много прецизна електроника. На първо място това са най-новите сензори за разпознаване на лице. Монтирани на главата му камери постоянно улавят изражението на събеседника.

Пепър е програмиран да говори на 17 езика и неговите създатели се надяват, че изобретението им ще намери път в домовете на хората като безценен помощник.

През февруари заявките за купуване на 300 такива робота бяха толкова много, че щастливците бяха определяни чрез жребий.

Цената на един Пепър е 198 000 йени или около 1600 долара, но договорът за задължително обслужване прави цената много по-висока. Софтбанк възнамерява да продава по 1000 такива робота всеки месец. През есента на 2015 г. Софтбанк ще предложи също подобен модел робот за бизнес клиенти.


Коментари: 0