Енергийната борса тръгва на 19 януари

Загубата на НЕК намаляла до 238 млн. лв.

Енергийната борса тръгва на 19 януари
208 ~ 1 мин. четене

Българската независима електроенергийна борса официално започва работа на 19 януари, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борсата започна да работи тестово още на 11 декември, но реалните сделки ще започнат да се сключват до дни. Петкова обясни, че ток ще продават държавните „ТЕЦ Марица-изток 2”, АЕЦ „Козлодуй” и Националната електрическа компания (НЕК).

Очаква се старта на борсата да доведе до сваляне на тарифите за чистата енергия. Това би трябвало да повлияе положително и на финансовото състояние на НЕК. Енергийният министър съобщи още, че за 2015 г. държавната компания е намалила загубата си до 238 млн. лв. Освен това за първи път от години излиза на печалба за регулаторната си дейност от 14 млн. лв.

Една от причините за свиването на отрицателния финансов  резултат на НЕК е изплащането на 183 млн. лв. в края на миналата година от фонда „Сигурност на електроенергийната система”, съобщава Mediapool.bg. В него влизат отчисления от 5 на сто от продажбите на ток от всички електроцентрали и приходите от търговия с държавните парникови емисии.

Подкрепи Economic.bg