Енергийният министър уволни ръководството на БЕХ

Новото ръководство на холдинга следва да бъде вписано в Търговския регистър

Енергийният министър уволни ръководството на БЕХ

Снимка: Красимир Свраков

5052 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Служебният енергиен министър Андрей Живков уволни ръководството на Българския енергиен холдинг в състав Валентин Николов - изпълнителен директор и членове Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. 

На тяхно място за членове на Съвета на директорите до провеждането на конкурс в шестмесечен срок, са определени Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Новото ръководство на холдинга следва да бъде вписано в Търговския регистър.

Припомняме, че преди месец бе съобщено за проверка на ДАНС на част от сделките, сключвани от енергийния холдинг. Проверяваше се и сигурността на служебната информация, която се съхранява в БЕХ. 

При встъпването си в длъжност Живĸoв oбяcни, чe oбщитe зaдължeния нa Бългapcĸия eнepгиeн xoлдинг вeчe дocтигaт 2.5 млpд. лв., ĸaтo пpeз гoдинитe тeглeнитe дългocpoчни зaeми ca изпoлзвaни зa peшaвaнe нa ĸpaтĸocpoчнитe пpoблeми нa дъщepнитe дpyжecтвa нa xoлдингa. 

Смененият днес състав на ръководството на БЕХ бе назначен именно в последния месец от управлението на ГЕРБ. Изпълнителният директор Валентин Николов пък дълги години бе в енергийната комисия в парламента като представител на ГЕРБ.

Кои са членовете в новия, временен Съвет на директорите?

Мария Велкова – Магистър по търговия с енергия и финанси от Cass Business School, Лондон. Работила е в PricewaterhouseCoopers, София, EMIS Energy Ltd., Low Carbon Ltd., Лондон, където е отговаряла за идентифицирането и изпълнението на нови сделки в областта на ВЕИ. Тя е била и вицепрезидент сливания и придобивания в Energy GmbH, Виена.

Веселина Канатова – Бучкова – Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“., специализирала във Виенския университет, в Института за европейски науки, Австрия, в Ассер институт, Холандия. Доцент по административно право и административен процес в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и в Института за държавата и правото при БАН. Тя е и член на Пловдивската адвокатска колегия.

Ива Петрова – Магистър по стопанско управление от СУ „Климент Охридски“. Завършила и University of Birmingham, Великобритания. Притежава редица специализации в Япония, Белгия, Великобритания. Била е дългогодишен служител на Министерството на икономиката и енергетиката, където е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други. Работила е и в „Български енергиен холдинг“ ЕАД. До момента е била съдружник в ЗБи Адвайзъри ООД – дружество, специализирано в управленско консултиране в енергетиката.

Инж. Пламен Дилков – Инженер по гражданско строителство от Университета на науките в Тренто – Мезиано (Трентино). Бил е управител на редица фирми в областта на енергетиката, сред които ВЕЦ Своге, ВЕЦ Марица ЕООД, ПВБ Пауър България АД, съпредседател и член на УС на Съюза на производителите на екологична енергия, Член на Борда на директорите на CEDEC – European Federation of Local Energy Companies, заместник-председател на Конфиндустрия България, член на Управителния съвет на Асоциация Хидроенергия и на Алианс за енергийна ефективност.

Антон Симеонов - Има над 10-годишен опит в областта на енергетиката. Той е бакалавър и магистър по икономика. Има значителен опит в областта на финансовия одит, както и обучения и завършени курсове в областта на инвестиционното банкиране. Преминал е една от най-престижните програми на Държавния департамент на САЩ - IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика.

Подкрепи Economic.bg